Jag har en ny kärlek eller Betraktelser från ovan

Jag har fått en ny kärlek. På fyra ben (shame on you som trodde något annat). Vad hon-kärleken heter har jag inte odelat klart för mig, eftersom hon inte riktigt presenterat sig för mig med något annat än sitt isländska namn. Och isländska är för mig något mycket mer fjärran än t ex latin. Jorå, jag skrev alldeles rätt. Latin har jag studerat 6 tim/vecka i fyra långa skolår, så det tycker jag mig åtminstone minnas mer än fragmentariskt. Men isländska, sitt nordiska ursprung till trots, är vad andra skulle säga "rena latinet för mig". Men latin skulle alltså ha varit en fördel för mig, som du förstår. Hon kallas av sin extramatte för "Larven". Och inte vet jag varför, för hon är varken en "larv" eller "larvig". Fast förresten, en "larv" är ju i regel något som blir typ en vacker fjäril till slut, så kanske är det inte så fel…….. Hon är i fall just nu bara en alldeles underbar liten isländsk häst.

"Larven" töltar med sin extramatte Nina




Och om jag får säga det själv, så har jag blivit en hejare på att rida i både "kärringtölt" och något som i bästa fall kan kallas "tölt-på-riktigt", så det så! Och jädrar vad de fyra benen springer - eller, nåja, töltar.

Det tycktes, från vanligen välunderrättat håll,  t o m att modern eventuellt kunde anmälas i tävling, i töltklass för nybörjare, så det så!!! Jag är faktiskt lite moppig över det. Har inte den allra som minsta lilla tanke på att börja en ny karrär, men ändå………. Eftersom jag har bestämt mig för att satsa en slant i en 1/4:s islänning, så tänker jag välja de fyra töltande benen. Lille Carl får ursäkta, men när han blir äldre och sparat mer pengar kan han få vara med och dela eller köpa ut mormor! Snälla Nina, berätta inte det för honom!

Det här med att ha en ny liten kärlek för andra positiva saker med sig. Som igår, när dotter Nina och skogstassematten lite lömskt bligande upp mot Vår Herre bestämde oss för, vädret till trots, att ta en liten tur med isländskt sällskap.  Och aldrig slutar jag förundras över dessa små hästars enastående tillit till människan, trots att de ju faktiskt "nästan" lever vilt en del av sin uppväxt. I stora härliga flockar med mycket kamratuppfostran. Och förhoppningsvis inte kamratuppfostran som vissa internatskolor brukar tolka begreppet.

Vi kom nämligen fram till en färist. Och  själva begrepp "färist" betyder helt enkelt ett ställe där inga "fän" ska gå över. Och med "fä" förstås även hästar.... sorry.  Färister lägger man över ett dike in till t ex en beteshage, i st för att behöva ha en grind som stressade stadsmänniskor ska behöva gå ur bilen och öppna och stänga efter sig. Vilket de ju till en viss procent av gångerna helt enkelt ger höge farao i. En häst, av normalstorlek, och då menar jag ett halvblod, skulle ALDRIG låta sig bevekas att gå över en tocken anordning. Kanske i fullt sken möjligen ta ett JÄTTEHOPP över. Men det är inte speciellt troligt. Skulle du i din enfald sitta av halvblodshästen och försöka leda den över färisten, skulle den enbart tacka för din omtanke med att stegrande vägra gå över och därefter dunka en framhov i ditt huvud. Problem solved. För hästen, alltså.

Men en liten islandshäst kan man sitta av, prata med och själv gå över och DEN FÖLJER HELT ENKELT EFTER och den är inte det minsta upprörd efteråt. Med tanke på hur fruktansvärt förolämpad en halvblodshäst skulle bli efter ett "nederlag" (OM det nu överhuvud taget skulle äga rum) så skulle den i i ca tre kilometer därefter  belöna dig med ett otal "burnouts" och förbaskad som bara den försöka att skaka av dig.  
Och här åkte jag ur halvblodsälskarnas fan-club.

So what - jag gör numera mina betraktelser från lägre nivå, men har kommit underfund med att utsikten trots allt är densamma.

Och då kommer vi fram till själva betraktandet. Möjligheten till utsikt är nämligen egentligen precis densamma från en islandshäst som från en stor halvbloding - fast lite bättre. Detta helt enkelt beroende på, att om man ber Larven och hennes rasfränder att  "stå still", så står de faktiskt still. Även om man slår på en tvärnit från höghastigstölt. Som igår....
Framför oss vid sidan av stigen satt en fågel, färggrann som en papegoja. "Vad är det, aldrig sett, heter vad, kommer varifrån och varför? En snedseglare från Ryssland, eller?"  Och där stod vi medan fågeln lyfte på sina vackra v-formade vingar och flög tvärs över vår lilla väg och satte sig i ett träd en liten bit ifrån oss, med ryggen mot oss. Kanske fanns vi inte, när vi inte syntes så bra? Och där satt den och jag förbannade det faktum som gör att hästar inte är några bra fotostativ. Men vi körde ett mantra " röd rygg, blyertsgrått huvud, lång rompa och vingar i V". Och se, det räckte för att kunna spåra vår vackra syn.


 
Tornfalk

Tornfalken häckar allmänt i Europa, större delen av Asien samt i stora delar av Afrika. Dess häckningsområde i Europa sträcker sig från 68° N i Skandinavien och 61° N i Ryssland över Medelhavets öar till Nordafrika. Den ses också på Brittiska öarna.  Tornfalk saknas som häckfågel i vissa delar av södra Sverige, men annars finns den över hela landet. Den drabbades hårt av biocider under 1960-talet. Den häckar sparsamt, och den svenska populationen uppskattas till 3 000 par.
Tornfalk (Falco tinnunculus) är en medelstor rovfågel som ofta ses ryttla över fält och öppna ytor, som kalhyggen och myrar.

Ovanstående uppgifter är plockade från olika nätsidor och det sistnämnda med öppna ytor såsom t ex myrar kanske gör att vi får se herr Falk fler gånger under sommaren på samma ställe. Hoppas kan man alltid.

Ja, sen betraktade vi sjön en stund. T o m så nära att både vi och hästarna blev lite blöta. Hästarna mest, dock.  Och
därefter betraktade vi - och använde oss av - färisten. Och sen gick vi hem........
Love my life!

Tjingalong betraktelsesäsong!


1 maj - ingen demonstration

men en ABSOLUT underbar dag i umgåendets tecken!

Fast visst blir man lite snopen när man vaknar 1 maj, solen formligen öser ner och man får en sisådär alldeles oemotståndlig känsla av att IDAG vill jag faktiskt rida och så håller det nästan på att gå i stöpet. Ridsugen demax deluxe! Nema problemas, när man har en dotter i den s k hästbranschen, kan tyckas. Men, men. För det första är hon inte uppe med tuppen denna dag, något som jag blivit van med de senare åren. Vad nu då - inget svar på facebook i ottan, inget svar på sms? DET HAR VÄL INTE HÄNT NÅGOT?????????  Tanken på att nämnda barn skulle ligga och dra sig i sängen, känns nämligen liiiite avlägsen. Men vid pass halv åtta tar jag mod till mig och ringer för nu är hon väl i alla fall på benen? Grr, det var nog inte alldeles riktigt. Nåja, efter lite artighetsfraser om väder och vind och onda halsar så kommer jag i alla fall till skott och berättar att jag är ridsugen, på riktigt. Och vad svarar dottern som har bott på hästryggen sedan hon var tre år och rider 380  av årets 365 dagar? IDAG SKA HON INTE RIDA - BARA VARA HEMMAPYSSLIG! Men hallå, sådant finns inte på världskartan! Men här träder den nye räddande ängeln i mitt liv in och styr upp situationen. Den Långe Jägaren! Tack Andersson - du gjorde min dag genom att tala om för en viss dam att man inte snoppar av sin mamma med att man inte ska rida 1 maj!

Och för att göra en riktigt lååååång och underbar historia kort, så blev det till slut alldeles underbart bra, men med hemmapysslet blev det kanske lite si och så och flyttkartongerna på nedervåningen i det nya gemensamma residenset på Väsby för Den Långe Jägaren och dotter Nina, lär väl stå kvar även idag. För idag är det onsdag och inte 1 maj, så idag är det full fart framåt som gäller i det Anderssonska-Karlssonska hemmet, förstår jag. Medan jag däremot tänker dra på andra äventyr.......

Två hästar sadlades, "Prinsen" och "Larven" skulle få komma ut och demonstrera lite. Vissa dagar är bara helt magiska. Och i synnerhet ombord på en liten underbar häst. Att 1 maj bjöd på årets första riktigt varma underbara vårdag var inte något som direkt gjorde ridturen sämre. Blånande skogar på håll, blommande vitsippsbackar, gul vårlök på gräsmattor och spralliga hästar i hagar invid vägarna och för att inte tala om dessa underbara små sjöar och den vackra ån längs med vägen. Och lilla Larven som töltade så det sjöng i marken. Lite cowboykänsla, hihihihi.

OCH så det som var alldeles extra glädjande - håll i er - JAG BEHÖVDE MINSANN INGEN PALL LÄNGRE FÖR ATT KLÄTTRA UPP PÅ EN 140 CM HÖG ISLANDSHÄST!!!!!!!!!!! Operationen i fjol vinter har tydligen läkt ut nu och armen är nästan som i fornstora dagar. Alltså, ingen pall! Bara ett elegant upphävande i sadeln (det där med "elegant" kanske inte är något som publiken skriver under på, men jag kom upp utan pall i alla fall).
Och nästa gång ska jag inte glömma det där med sport-bh!



Larven och jag, töltandes vid ett annat tillfälle, tidigt i april. Inte den bästa av bilder, men i alla fall ett bevis ...


Inte blir väl en två timmars ridtur i ett vårfagert Värmland sämre av att man kommer hem till god grillad mat?

Åsså skulle det tas lite kort på vovvarna, som nu äntligen flyttat ut på landet. Den Långe Jägarens två unghundar skulle till fotografen




En liten hammietjej, Fina




och lilla Akka, jämtlandshund. "Stormoosens" fasa att möta - kanske...


Och sen var det dags att åka hem! Bra dagar tar också slut.


Tjingalong töltsäsong!



RSS 2.0